Φαράγγι Αγίων Πάντων

Σύμφωνα με τον μύθο, ο ποιητής Βιτσέντσος Κορνάρος εμπνεύστηκε από το υπέροχο τοπίο  του φαραγγιού, έγραψε στην κρητική διάλεκτο μια ιστορία αφιερωμένη στον έρωτα, τον Ερωτόκριτο.
Με μοναδικό σπάνιο γεωλογικό σχηματισμό,  , το τραχύ κρητικό έδαφος το φαράγγι φτάνει στην εκκλησία των Αγίων Πάντων, μια μικρή όαση κοντά στην πετρώδη παραλία του Πλατάνι, περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Σητεία. Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, η δυσκολία των διαδρομών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εποχή (πιο δύσκολα το χειμώνα μετά από έντονες βροχοπτώσεις).
Η είσοδος γίνεται από το χωριό Σκόπη, μέσα από ελαιώνες της ποικιλίας κορωνέϊκη, παράγοντας υψηλής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο.

Απόσταση: 2,5 χιλιόμετρα
Υψόμετρο εισόδου 197μ
Διάρκεια: περίπου 2 ώρες
Δυσκολία: 1

Φαράγγι των Νεκρών - Ζάκρος

Αφιερωμένη ως τόπος ταφής των Μινωιτών, η διαδρομή θεωρείται ως μια αξέχαστη εμπειρία για κάθε επισκέπτη στην ανατολική ακτή της Σητείας. Κατεβαίνοντας από το χωριό Ζάκρος- γνωστό για τις πηγές του που βρίσκεται  δυτικά από το χωριό (υπέροχο πικ νικ σημείο), η διαδρομή ακολουθεί το μονοπάτι που έχει δημιουργηθεί απο το νερό. Απολαύστε το τοπίο της κρητικής γης,  καταλήγοντας στο Μινωικό Παλάτι της Κάτω Ζάκρου.
Ο επισκέπτης μπορεί να αποφασίσει από που θα κατέβει, αφού υπάρχουν πολλά μονοπάτια που επιτρέπουν να κατέβει και να προσαρμόσει τη διάρκεια της βόλτας. Απολαύστε δραστηριότητες, όπως αναρρίχηση (διαθέσιμες top rope με σχοινί) κάτω από τη σκιά του φαραγγιού το καλοκαίρι  ή κάτω από το φθινοπωρινό ήλιο. Στο τέλος της ανατολικής εξόδου του φαραγγιού, βρείτε τη πολυποίκιλη βλάστηση της Κρήτης (βότανα, λουλούδια).
Παλαιότερα οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν το φαράγγι ως κύρια διαδρομή για να φτάσουν στη θάλασσα.

Απόσταση: 3,5 χιλιόμετρα
Διάρκεια: περίπου 2 ώρες
Δυσκολία: 1

Φαράγγι Χοχλακιών (Γεωδιαδρομή 13)

Μια διαδρομή μέσα από την τραχιά και ξηρή Κρητική γή  που οδηγεί σε μια απομονωμένη παραλία Καρούμες.
Ξεκινά από την εκκλησία της Κοίμησης της Θετόκου ακολουθώντας το μονοπάτι που δημιουργείται από τα ρέοντα νερά τον χειμώνα. Το μονοπάτι καταλήγει σε μια απο τις πιο όμορφες παραλίες της ανατολικής Κρήτης με το όνομα Καρούμες. 
 Υπάρχει μονοπάτι απο την παραλία που οδηγεί σε αρχαίο λατομείο, το σπήλαιο Πελεκιτά, και φθάνει στην παραλία της Κάτω Ζάκρου. (Δυσκολία διαδρομής 1, Διάρκεια περίπου 2 ώρες)

Απόσταση: 3,81 χιλιόμετρα
Διάρκεια: περίπου 2 ώρες
Δυσκολία: 1

Φαράγγι Περβολάκια - Φαράγγι Καψά

Βρίσκεται νότια από την πόλη της Σητείας, η «είσοδος» του φαραγγιού είναι από το μικρό χωριό Περβολάκια. Ένα «στεγνό» μονοπάτι, μέσα από τις γεωλογικές μορφές του ανώμαλου κρητικού εδάφους, θεωρείται ως το σπίτι των γύπων, που καταλήγει στην παραλία του Καψά.
Το μοναστήρι του Καψά που βρίσκεται κρυμμένο στα νοτιοανατολικά του φαραγγιού  είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη τον Πρόδρομο – τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο – και την Αγία Τριάδα. Ο  Κρητικός Άγιος  Άγιος Ιωσήφ ο Γεροντογιάννης, ανοικοδόμησε το μοναστήρι κατά την περίοδο της Οθωμανίας, έχοντας τη δυνατότητα να ταξιδέψει πέρα από τη θάλασσα προς το κοντινό νησί χωρίς τη χρήση βάρκας.

Απόσταση: 3,5 χιλιόμετρα
Διάρκεια: περίπου 2,5 ώρες
Δυσκολία: 1

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Εξατομικεύστε την εμπειρία σας επικοινωνώντας μαζί μας. Δραστηριότητες για παιδιά, πεζοπορικές διαδρομές (χαρτογραφημένες ή μη), επίσκεψη στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Σητείας (σπηλιές, φαράγγια, βλάστηση-φυτεία)

0
0
Scroll to Top