Φαράγγι Ρίχτη

Βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα δυτικά από τη Σητεία, στο χωριό Έξω Μουλιανά (Εξω Μουλιανά). Οι πηγές των Σητειακών βουνών σχηματίζουν μια πηγή που καταλήγει στην παραλία Ρίχτη. Ξεκινώντας από την παλιά γέφυρα του Λαχανά, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1900, συνέδεε τα Βόρεια χωριά της επαρχίας με το λιμάνι της Σητείας. Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν  υπολείμματα τεσσάρων νερόμυλων που εξυπηρετούσαν τον ντόπιο πληθυσμό από τα κοντινά χωριά  για την παραγωγή αλευριού (κύρια ουσία για το ψωμί).

Το νερό θα έρεε μέσα σε μικρά κανάλια προς έναν ξύλινο κύκλο με προσαρμοσμένα κουπιά, έτσι η ορμή θα παρήγαγε την ενέργεια που απαιτείται για να γυρίσει ο μεγάλος πέτρινος μύλος, συνθλίβοντας τους σπόρους του κριθαριού ή του σιταριού.

Κατά τις πρώτες κατασκευές νερόμυλων, τα μέρη ήταν από πέτρα και ξύλο (ντόπιοι τεχνίτες επέβλεπαν την κατασκευή), με την παρουσία μετάλλων (καρφίτσες, βίδες) στα μεταγενέστερα χρόνια. Βασικό πλεονέκτημα, είναι το γεγονός ότι η ροή του νερού του Ρίχτη ήταν σταθερή, ακόμη και το καλοκαίρι, γι’ αυτό και θεωρούνταν «ισχυρή βιομηχανία».

Το φαράγγι ονομάστηκε Ρίχτης λόγω του καταρράκτη του – ύψους περίπου 12 μέτρων, όπου το νερό πέφτει -“ρίχνεται” προς την μίκρη λίμνη που σχηματίζεται

Απόσταση: 3,5 χιλιόμετρα
Διάρκεια: περίπου 2,5 ώρες
Δυσκολία: 1

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Scroll to Top