Φοινικόδασος Βάι

Το φοινικόδασος, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σητείας, σύμφωνα με έναν από τους τοπικούς μύθους, φυτεύτηκαν από στρατιώτες του Πτολεμαίου  που στάθμευαν στην παραλία του Βάι αφού κατανάλωσαν φρούτα χουρμά.

Οι φοίνικες είναι από την ποικιλία Θεόφραστος, που φύτρωσε αρχικά στο νησί της Κρήτης, σε έκταση περίπου 220 στρεμμάτων. Θεωρείται ως μια αυτόνομη περιβαλλοντική περιοχή, παρέχει καταφύγιο σε πολλά πουλιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από το Νότο προς το Βορρά την άνοιξη και διαφορετικά το φθινόπωρο, που αναζητούν ξεκούραση στη σχηματισμένη λίμνη που βρίσκεται Βόρεια της παραλίας.

Στα πλαίσια ενός προγράμματος επέκτασης του δάσους για την προστασία της περιοχής φυτεύτηκαν νεότεροι φοίνικες . Αν και η Νοτιοανατολική Κρήτη είναι γνωστή για το θερμό κλίμα , για τον ξηρό καιρό της  και τις ελάχιστες βροχοπτώσεις, οποιοσδήποτε επισκέπτης μπορεί να καταλάβει αμέσως τον λόγο για τον οποίο οι Μινωίτες και αργότερα οι ντόπιοι αποφάσισαν να ιδρύσουν αρκετούς οικισμούς όπως η Ίτανος  Βόρεια από το Βάι σε αυτήν την περιοχή.

Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τον όρο Ερημούπολη   που σημαίνει «εγκαταλελειμμένη πόλη». Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους και την ιστορία κατά τον 9ο αιώνα π.Χ. πειρατές εισέβαλαν στον οικισμό υποχρεώνοντας τους κατοίκους του να φύγουν. Περπατώντας μια στενή διαδρομή, από την παραλία Βάι, το μονοπάτι οδηγεί απομονωμένες παραλίες της Ανατολικής Ακτής, καταλήγοντας στην παραλία Μαριδάτη.

Απόσταση: 5,6 χιλιόμετρα
Διάρκεια: περίπου 3 ώρες
Δυσκολία: 2

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Scroll to Top